Covid-19 salgını ile mücadelede özveriyle çalışan sağlık personeli için yüz kalkanı üretimi çağrısı yapan “Sürdürülebilir Ulaşım İnisiyatifi”ne ilk destek Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve İTÜ Arı Teknokent’ten geldi.OİB desteğiyle hem OİB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde hem de İTÜ Magnet FAB merkezinde yer alan Tridi firması tarafından yüz kalkanı üretimine başlandı. İki bin 500 adet yüz kalkanı, Sağlık Bakanlığı ile koordinasyon halinde sağlık personeline ulaştırılacak.
Korona virüs ile mücadelede özveriyle çalışan sağlık personeli için bağımsız düşünce kuruluşu “Sürdürülebilir Ulaşım İnisiyatifi” yüz kalkanı üretimi ile destek veriyor. Ulaşım sistemlerinin yeni düzene daha iyi entegrasyonuna katkı sağlamak ve inovatif çözümler geliştirilmesine fırsat yaratmak amacıyla kurulan “Sürdürülebilir Ulaşım İnisiyatifi”, 3D yazıcılar ile yüz kalkanı üretimi ve bunun Sağlık Bakanlığı aracılığıyla dağıtımı konusunda 3D yazıcısı olan herkesi üretime çağırdı. Yapılan üretim çağrısına ilk destek Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve İTÜ Arı Teknokent’ten geldi. OİB desteğiyle hem OİB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde (OİB MTAL) hem de İTÜ Magnet FAB merkezinde yer alan Tridi firması tarafından yüz kalkanı üretimine başlandı. Bu ilk destek ile üretilecek 2 bin 500 yüz kalkanı, Sağlık Bakanlığı ile koordinasyon halinde sağlık personeline ulaştırılacak.
OİB desteğiyle üretim artarak sürecek
Fikir üreten farklı disiplinlerden akademisyenleri, stratejistleri ve profesyonelleri bir araya getiren Sürdürülebilir Ulaşım İnisiyatifi’nin Sözcüsü ve Renault Alliance Global Başkan Yardımcısı Hakan Doğu, doktorların test yaparken kendilerini korumak için kullandıkları yüz kalkanlarının diğer pek çok sağlık malzemesi gibi 3D yazıcılarla üretilebileceğini ve bu kapsamda aldıkları aksiyonu anlattı. Hakan Doğu, “Renault İspanya’dan yüz kalkanı datasını ve 3D yazıcılarda nasıl üretileceğine ilişkin bilgileri alıp, Google Drive ile paylaşıp, sosyal medyada herkesin kullanımına açtık. Ardından inisiyatifimizin üyelerinin desteği ile bu aşamaya kadar geldik. İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Deniz Tuncalp ve İTÜ Arı Teknokent Kurucu Eş Başkanı Çınar Topaloğlu ile görüştük, İTÜ Magnet FAB merkezinde üretim yapan Tridi ile temas kurduk. Burada başlayan üretim sürecini OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ve Yönetim Kurulu Üyelerinin desteğiyle geliştirdik. Şimdi 2 bin 500 yüz kalkanı için hazırız” dedi.
OİB’in desteğiyle gerçekleşen bu üretimin artarak süreceğini belirten Hakan Doğu, iş birliklerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak “Şimdi evinde ya da ofisinde 3D yazıcısı olan herkesi, otomotiv sektörünün bu inisiyatifinde olduğu gibi üretim için bir araya gelmeye davet ediyoruz” dedi.
Çelik: “Sağlık çalışanlarına minnettarız”
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik de pandemi süresi boyunca koronavirüs ile mücadelede ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayarak “Bu kapsamda, Türkiye’nin otomotivde Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Merkezi olma yolundaki vizyonumuzun güçlü bir parçası olarak kurmuş olduğumuz OİB MTAL’de ve ayrıca İTÜ Arı Teknokent’te yer alan 3D yazıcılarda, sağlık çalışanlarımız için gerekli koruyucu kalkan maskelerin üretimi gerçekleştiriliyor” dedi.
Malzemelerin tamamının OİB tarafından karşılanacağını vurgulayan Çelik “Bu vesileyle büyük bir özveriyle hepimizin sağlığı için çalışan Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca ve hükümet yetkililerimiz nezdinde tüm sağlık personelimize teşekkür ederiz, kendilerine minnettarız” dedi.
Dalga dalga büyüyen inisiyatif
Sürdürülebilir Ulaşım İnisiyatifi, Covid-19 kapsamında hastanelerde oluşan ve oluşma potansiyeli olan ekipman ihtiyaçlarına yönelik ürünler geliştirip, üretimlerini gerçekleştirmeye odaklanıyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen ilk projeleri yüz kalkanı üretimi oldu. Geçen hafta, ilk ürün denemesi olarak vizör maskelerinin üretimlerine başladıklarını duyuran İTÜ Arı Teknokent, sağlık personellerinden ciddi bir talep aldıklarını belirtti. O günden bu yana, 300’ yakın üretim gerçekleşti ve hastanelere dağıtıldı. Sürdürülebilir Ulaşım İnisiyatifi, tamamen ücretsiz bir şekilde maskeleri hastanelere ulaştıran bu ortaklığın yanı sıra, Covid-19 kapsamında ürün geliştiren tüm tasarımcılara kapılarını açtıklarını, ücretsiz tasarım ve prototip hizmetleri sağladıklarını belirtiyor. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı ile yürütülen çalışmaların yanı sıra, doktorların talepleri destekbizden.org sitesinden alınıyor. Üretimler için malzemeler üreticilerden tedarik ediliyor, bir kısmı ücretsiz sağlanıyor. Kalan kısım ise OİB sponsorluğu ile destekleniyor. Montajı İTÜ MAGNET FAB Tridi'de gerçekleştiriliyor. Talepler öncelik sırasına göre sıralanıyor ve hastanelere dağıtılmak üzere paketleniyor. Scotty Kurye, proje kapsamında tüm sevkiyatları ücretsiz bir şekilde kuryeler aracılığıyla İstanbul’un çeşitli semtlerinde gerçekleştiriyor.
Üretim Nasıl Yapılıyor?
Yüz kalkanının alına oturan sert plastik kısmı 3D yazıcıyla üretiliyor. Şeffaf kalkan kısmı hazır PETG plakadan lazer kesim ile kesiliyor. Arkadaki lastik hazır olarak tedarik edilerek, boyutlandırılıyor ve zımba ile monte ediliyor. (Haber: Davut Güleç)
İlgili Galeriler