“Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) gerçekleştirdiği aspartam risk değerlendirmesinde, aspartam ve aspartam parçalandığında ortaya çıkan ürünlerin kullanımının tüketim açısından güvenli olduğu sonucuna vardı.
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner yaptığı açıklamada “Gıda Güvenliği Derneği olarak uluslararası sağlık ve gıda otoritelerinin bilimsel raporlarına dayanarak bugüne kadar güvenli olduğunu vurguladığımız aspartam, bir kere daha Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi EFSA tarafından değerlendirildi. Yapılan risk değerlendirme çalıması sonucunda aspartamın güvenilirliği bir kez daha kanıtlandı.” dedi.
EFSA’nın aspartam risk değerlendirme sonucu; ilk defa bu düzeyde kapsamlı gerçekleştirilen aspartam risk değerlendirmesinde Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) aspartam ve aspartam parçalandığında ortaya çıkan ürünlerin kullanımının insan tüketimi açısından güvenli olduğu sonucuna vardı.
Yapılan bilimsel değerlendirmeler sonucunda 40 mg/vücut ağırlığı kg/gün şeklindeki mevcut “Kabul Edilebilir Günlük Alım” miktarının (ADI) genel popülasyon için koruyucu olduğu sonucuna varıldı. EFSA sadece genetik olan fenilketonüri hastalığına (PKU*) sahip kişiler için bu limitin geçerli olmadığını ve PKU hastalarının düşük fenilalaninli (proteinlerde bulunan bir amino asit) bir diyet uygulamaları gerektiğini belirtiyor.
Gebelik dönemi ile ilgili olarak yapılan bilimsel değerlendirme sonucu mevcut kabul edilebilir günlük kullanım miktarına maruziyetin (PKU*’dan muzdarip kadınlar haricinde) gelişen fetüs üzerinde hiçbir risk oluşturmadığı sonucuna varıldı.
(Haber:Nurhan Bayram)
İlgili Galeriler