Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı (TMSF) Muhıddin Gülal, Erciyes Anadolu Holding'in 2019 yılı sonuçlarının değerlendirildiği toplantıya katıldı. Başkan Gülal, TMSF bünyesinde 807 şirket olduğunu söylyerek, devralındıktan sonra performans olarak şirketleri önemli noktalara taşıdıklarını aktardı.
‘ŞİRKETLERİN AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ 60.1 MİLYAR TL SEVİYESİNDE’
TMSF tarafından yönetilen şirketlerin kar ve faaliyet raporları hakkında bilgiler veren Muhiddin Gülal, “807 kayyum şirketi var. Aktif büyüklüğü 60.1 Milyar TL seviyesinde. Öz kaynak büyüklüğü ise 26 Milşyar seviyesinde . Toplam 401 bin 660 çalışanımız var. Biz devralmadan önce temek politika olarak, ‘Artık bu şirketler milletin malı, milletin emaneti’ mantığını benimsedik. Katma değer ve istihdam üretmeye devam edecekler mantığıyla hareket ettik. Yüzde 42 seviyesinde öz kaynak olarak büyüdü. Önemli bir sosyal sorumluluk yerine getiriyoruz. Şu ana kadar bu şirketlerde çok şükür irtifa kaybımız olmadı. Şirketlerimiz büyümeye devam etti. Erciyes Anadolu Holding’in 12 bin çalışanı var” ifadelerini kullandı.
‘BORCU 92 MİLYON DOLARA İNDİRDİK’
TMSF Başkanı Gülal, Erciyes Anadolu Holdingin devir alınmadan önce borcunun 383 milyon dolar olduğunu da ifade ederek, “Çok ciddi radikal değişiklikler ve inovasyon değişikliği yapıyoruz. Devraldığımız günden bu güne, nereye geldiğine ve önceki yıllarla performansına bakıyoruz. Karlılık yüzde 75, öz kaynak yüzde 52 seviyesi seviyesinde arttı. Aktif büyüklüğü yüzde 60.4 seviyesinde büyüdü. Ciroda yüzde 70 seviyelerinde artış gösterdi. 383 milyon borcu olan bir holdingde, borcu 92 milyon dolara düşürdük. 2018-2019 karşılaştırılmasına baktığımızda mobilya sektöründe yaşanan daralmaya rağmen yüzde 19 seviyesinde bir büyüme gerçekleşti. Enflasyonla mücadelede de fiyat politikamızı belirledik. Milletin emanetine sahip çıkan bir performans sergileyen tüm çalışanlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum” diye konuştu.
‘KÜÇÜK HİSSEDARLARIN MAĞDURİYETLERİNİ GİDERMEK İSTİYORUZ’
Küçük ortaklara kar payı dağıtılıp dağıtılmadığı sorusu üzerine Gülal, “Hakikaten bu yapı ile aidiyeti olmayan hissedarların haklarının korunması noktasında ciddi bir noksanlık var. Bununla alakalı da yasal bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah, önümüzdeki süreçte hukuki alt yapı oluştuktan sonra küçük hissedarlarımızın mağduriyetlerini gidermek istiyoruz. Şu an ki hukuki alt yapı küçük hissedarlarımıza kar payı dağıtmaya müsait değil” cevabını verdi.
Mobilya sektörünü Erciyes Anadolu Holding’in domine ettiğini de belirten Muhiddin Gülal, “Hükümetimiz 2018 yılında enflasyonla mücadele kapsamında bir kampanya başlattı. Burada temel sektörlerden bir tanesi mobilya sektörü. Erciyes Anadolu Holding’te bu sektörün yüzde 60’ına sahip ve sektörü domine eden bir bir holding. Enflasyonla mücadele kapsamında fiyat politikamız devam ediyor” dedi.
Haber-Foto: Samed Aydın SUN
İlgili Galeriler