Kayseri OSB ve KSMMMO’dan seminer

Kayseri OSB ve Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası işbirliğinde “Aile İşletmelerinde Aile Anayasasının Rolü ve Kurumsallaşmanın Önemi“ konulu seminer düzenlendi.

Kayseri OSB ve KSMMMO’dan seminer
16 Şubat 2020 Pazar 13:32

Kayseri OSB Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci, Kayseri OSB Bölge Müdürü Ali Yaprak, Kayseri OSB Genel Sekreteri  Adil Özhan,  iş dünyası, resmi -  özel kurum ve kuruluşlardan temsilciler de katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan yaptı. Başkan Nursaçan konuşmasında; “Her işletme, uzun süre ayakta kalabilmek için disiplinli ve sağlam bir yönetime ihtiyaç duyar. Aile şirketleri, günümüzün gelişen ve değişen koşullarında geçmiş ile bugün arasında bağ kuran ortaklık yapılarıdır. Ülkemizde de özel sektördeki şirketlerin neredeyse tamamı aile şirketidir. Türkiye’deki aile şirketlerinin, diğer şirketlere oranı %95’tir. Bu sebeple aile işletmeleri, ülke ekonomisinde çok fazla etkiye sahiptir. Aile şirketleri için temel olan husus, şirketin aile fertleriyle birlikte ve aile fertleriyle uyumlu olarak gelişim ve değişiminin tesis edilmesi, şirketin sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır.” Dedi.

Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Yedikaya’da; “Biz, bu eğitim ile daha bilinçli ve farkındalık sahibi mali müşavirler aracılığı ile Kayseri’de bulunan aile şirketlerine ulaşmayı hedefliyoruz.  İlk 120 kişi ile kurumsallaşma ve aile anayasası konularında kayseri de bir farkındalık oluşturularak şirketleri yönlendirebilmek adına başlangıç yapılmış olunacaktır” şeklinde konuştu.

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy’da “Ülkemizdeki işletmelerin yüzde 95’i aile işletmesi. Batıda bu oran yüzde 70 gibi. Batıda yüzlerce yıldır faaliyette olan işletmeler var. Ama bizde bir asrı geçen işletmeler sayısı maalesef batı ile mukayese ettiğimizse çok düşük. İşletmelerimizi gelecek nesillere daha sağlıklı oaktarmak istiyorsak, mutlaka işletme faaliyetlerini yönetsel, üretim, pazarlama vs. her alanda bir kaideye, yani anayasa gibi bir metne bağlamalıyız. Bunu yapmazsak sonraki nesiller bu şirketi yaşatamazlar. Mutlaka bu kuralları şirketlerimize hâkim kılmalı, değişim ve dönüşüme ayak uydurabilmeliyiz. Aile şirketleri babaların vefatında sonra parçalanacak olursa, her manada küçülür ve bir süre rekabet edemez hale gelir” dedi.

Daha sonra, Prof. Dr. Cemal Yükselen ‘Kurumsallaşma nedir?, Aile Anayasası ne işe yarar?, Aile Anayasası nedir?, Aile Anayasası ne zaman gündeme gelir?, İşletmeye ve Aileye katkıları nedir?, Aile Anayasası neden başarısız olur?, Aile şirketlerinde sürdürülebilirliğin önemi, aile bireyleri ve profesyonellerin yönetim ilkeleri, aile şirketlerinde yeni neslin yönetime hazırlanması, uyuşmazlıkların çözümü, etik ilkeler, hissedarlar sözleşmesinin katkıları’ üzerine sunum yaptı.

(Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.