Çalıştayın ikinci gününde Kayseri mutfağı ile ilgili görüşlerini dile getiren Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, yemek ve ekmeğin kültürümüzde bir nimet olduğunun altını çizdi. Yine kültürümüzde bir ailenin varlığının ocağının tütmesiyle anlatıldığını, aileler yok olsun isteniyorsa ‘ocağın batsın’ denildiğini ifade eden Yalçın, bu yaklaşımların ocağın kültürümüzdeki önemini gösterdiğini kaydetti.
Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar da konuşmasında Kayseri’nin tarih boyunca ne denli önemli bir kent olduğuna vurgu yaptı. Erkilet’in tepesindeki Hızır İlyas Köşkü’nün altında Kapadokya Kralının mezarının bulunduğunu dile getiren Çolakbayrakdar, Kayseri’nin Kapadokya’nın başkenti olduğunu belirtti. Başkan Çolakbayrakdar, Kayseri’nin ilim ve alimler şehri olduğunu da belirtti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, konuşmaların ardından Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ve Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa’ya mutfak önlüğü, üzerine isimleri yazılmış mutfak bıçağı ve Büyükşehir Belediyesi tarafından bastırılan Kayseri Mutfağı kitabını hediye etti. Başkan Büyükkılıç, kitabı hediye ettiği Başkanlardan bir sayfa açarak o sayfadaki yemeği yapmalarını istedi.
Bunun üzerine kitabı rastgele açan Başkan Mustafa Yalçın’a “Pehli”, Başkan Çolakbayrakdar’a ise “Gerdan Haşlama” yemekleri çıktı.
Hediyeleri verirken Kayseri’deki uyuma da vurgu yapan Başkan Memduh Büyükkılıç, “Kayseri’yi hak ettiği yere getirmek için ilçelerimizle, üniversitelerimizle adeta çırpınıyoruz” dedi.
Kayseri Gastronomi Turizmi Çalıştayı’nın ikinci gününe MasterChef Türkiye adlı yarışmanın jüri üyelerinden olan Şef Danilo Zanna da katıldı. İki gün boyunca çalıştaya 60’ın üstünde şef, gastronomi yazarı ve mutfak kültürü ile gastronomi turizmini anlatan konuşmacılar katıldı. Katılan şefler ve gastronomi yazarları Kayseri mutfağının ne denli zengin olduğunu örneklerle ortaya koydular.
(Haber: Davut GÜLEÇ)