Kongrenin açılışında video konferans yöntemiyle konuşan Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu kongrenin, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoloji, Biyomühendislik, Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Kimya Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Nanoteknoloji ve diğer temel bilim alanlarında uzmanlık yapan bilim insanlarının araştırmalarına ve öğrencilerin vizyonlarına önemli katkılar sunacağını söyledi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Alan da konuşmasında, Çin’de ortaya çıkan Corona virüsünün, aslında yaşam bilimlerinin ve bu alandaki çalışmaların ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
Bununla ilgili, üniversite seçme sınavına giren ve bölüm seçen öğrencileri yaşam bilimleri alanına çekmek gerektiğini de ifade eden Prof. Dr. Alan, “Türkiye’mizin hakikaten gerek mühendislik alanında gerek yaşam bilimleri alanında teknolojik ürünler, buluşlar, katma değeri yüksek ürünler üretmeye gerçekten çok ciddi ihtiyacı var” dedi.
Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaaddin Şen ise kongreyi düzenlediklerinde henüz Corona virüs salgınının başlamamış olduğunu, dolayısıyla, daha sonra ortaya çıkan bir olgu olduğu için, programda böyle bir oturumun maalesef olmadığını söyledi.
Prof. Dr. Şen, “Son yıllarda dünyada yaşadığımız Corona virüs salgını da bir kere daha gösterdi ki yaşam bilimleri hayatımız için oldukça önemli. Yaşanan bu salgında moleküler biyoloji ve genetik, biyoloji ve yaşam bilimlerinin, biyomühendisliğin ve benzer biyoinformatik gibi ya da filojeni gibi alanların ne kadar önemli olduğunu da bir kez daha hep birlikte müşahade ediyoruz.
Biz de bu bağlamda önemine çok inandığımız moleküler biyoloji ve genetik ile biyoinformatik, nörobiyoloji, biyomühendislik ve benzeri alanları kapsayan yaşam bilimleri tüm bir şemsiye altında topladığımız zaman böyle bir kongreyle özellikle de öğrencilerimiz arasında farkındalık oluşturacak şekilde sürdürmeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
Kongre daha sonra aralarında 8 üniversite ve 2 bilim merkezinden katılan bilim insanlarının sunumların da yer aldığı oturumlarla devam etti.
Yaşam bilimleri alanında çalışan temel, klinik ve mühendislik bilim alanlarından uzman ve öğrencileri bir araya getirerek interaktif bir ortam yaratılmasının amaçlandığı kongrede, temel olarak kanser biyolojisi, proteomiks, biyoinformatik, doku mühendisliği, kök hücre, nanobiyoteknoloji, sinirbilim, immünoloji ve biyomedikal enstürmantasyon gibi önemli konulara yer verildi ve en İyi Bilimsel Çalışma Ödül Töreni ile sona erdi.
(Haber: Davut Güleç)