MÜSİAD tarafından düzenlenen ‘Anadolu Ekonomi Diplomasisi’ konulu toplantında Kayseri’nin ekonomik, turizm ve kültürel yapısına dair bilgilendirmeler yapılarak sunum gerçekleştirildi. Kayseri’nin ticaret alanında önemli bir rol oynadığına değinen MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Ferhat Akmermer, “Şehrimiz, binlerce yıldır ticaretle yoğurulan bir ekonomik yapıya sahiptir. Bunun en büyük delili ise hemen yanı başımızda bulunan Kültepe Kaniş Karum Örenyeri’nde bulunan kil tabletlerdir. Buradan elde edilen bilgilerden de anlaşılacağı üzere Kayseri’nin ticaretle bütünleşmesinin geçmişi yaklaşık 6 bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Kayseri, uzun süreli tarih yolculuğunda hangi medeniyet bu topraklara hakim olursa olsun bu kimliğini korumuştur. Organize sanayi bölgeleri ve geleneksel ticaretin yanı sıra özellikle yeni dönemin kendi trendini oluşturduğu e-ticaretin de başarıyla uygulandığı bir ekonomik yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Kayseri 2021 yılı son verilerine göre 3,6 milyar doları bulan ihracat rakamı ile büyük başarı elde etmiştir. 2021 yılında en çok ihracat yapılan sektörlerin başında mobilya, elektrikli ev aletleri ve metal ürünleri gelmektedir. İhracat yapılan ülkeler sıralamasında ise Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Irak yer almaktadır. Kayseri, dünyanın her kıtasına ve her ekonomisine ihracat yapabilecek kapasiteye sahiptir. Yalnız ticaretiyle değil her alandaki başarılarıyla ön planda olan bir şehirdir. Buna örnek olarak ise hemen yanı başımızda bulunan Erciyes Dağı’ndaki kış turizmini gösterebiliriz. Erciyes, kayak sporları bağlamında kendini ispat etmiş ve her geçen gün artan yabancı turist potansiyeli ile şehrimizin ekonomisine büyük katkılar sunmaktadır. MÜSİAD Kayseri olarak, şehrimizin dinamiklerini iyi bilen, ticaretle yoğrulan ve çağın gereklerine göre hareket eden bir anlayış ile iş adamlarımızın dünyaya açılması, yeni pazarlar bulması, yeni dostluklar kurması ve karşılıklı kazan-kazan ilkesiyle ticaretlerine yön verebilmeleri adına hareket ediyoruz. Pandemi sürecinden geçen dünyamızda, salgın hastalığın yarattığı ekonomik daralma ve beraberinde gelen tedarik süreci aksaklıklarının yansımalarını hep birlikte yaşamaktayız. Bu süreci ülkelerimizin tek başına aşmasının güçlüğünün hepimiz farkındayız. Bir Arap Atasözü der ki, "Yaşarsan, görmediğini görürsün." Şimdi hareket zamanıdır. Geçmişten ders alarak geleceğe birlikte adım atma zamanıdır” diye konuştu.
BÜYÜKELÇİLER İLE GÖRÜŞÜYORUZ AMA TEMENNİLERİN ÖTESİNE GİTMİYOR
MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş da yaptığı konuşmasında, “Bundan 3 ay önce Genel Başkanımız Mahmut Asmalı, 7 maddelik bir strateji planı açıkladı. Bu maddelerin içerisinden bir tanesi de Anadolu Diplomasi Çalışmaları, ekonomi çalışmalarını yönetmekti. Biz genel merkez olarak ortalama aylık 5 ila 6 büyükelçi, 10 tane konsolos ile çok ciddi görüşmeler yapıyoruz. Yapmış olduğumuz görüşmeler temennilerin ötesine gitmiyor bakıldığında. Kendi aramızda konuşuyoruz ileri gitmiyor, aksiyon noktasına getiremiyoruz. Kayseri gerçekten Türkiye ticaretinin ve sanayisinin çok önemli dönemeçlerinden biridir. Özellikle de mobilya sektöründe. Bunun yanında tüketim mamulleri dediğimiz metal sektöründe kendisini ciddi anlamda dünyada kabul ettirmiştir. Türkiye’nin ihracatında Almanya bir numaradır. Kayseri’nin ihracatında Amerika bir numaradır. Normalde Türkiye şu anda Amerika’ya hareket etmek istiyor ve Kayseri buna önem veriyor. İnşallah yapılabilecek iş birliktelikleriyle güzel noktalara gelineceğini tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.
“AMACIMIZ İŞ İNSANLARIYLA GÜZEL İŞLER YAPMAKTIR”
Yapılan görüşmelerden memnuniyet duyduğunu dile getiren BAE Ankara Büyükelçisi Saeed Thani Hareb Al Dhaheri şunları söyledi: “Çok mutluyuz hem de umutluyuz. İnşallah Kayseri'de ve Türkiye'de güzel çalışmalara devam edeceğiz. Sanatlarınızı, icraatlarınızı ve fabrikalarınızı görmek istiyoruz. Bizim amacımız iki ülke arasındaki ilişkileri arttırmak ve güzelleştirmektir. İkinci amacımız Türkiye'deki ve BAE'deki iş adamları ile güzel ilişki oluşturmaktır. Kayseri'deki arkadaşlara da davetleri için teşekkür ediyorum”
Anadolu Ekonomi Diplomasisi toplantısında, Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ve çok sayıda iş insanı da hazır bulundu.